Geri Dönüşüm Muhteşem Olacak
Proje hakkında
Sıfır atık kullanılmayan eşyalar ve materyaller geri dönüşü ile hayat buluyor. Projemizin amacı sıfır atık, yenilenebilir enerji kavramlarından yola çıkarak öğrencilerimize geri dönüşüm kazanımları kazandırmak. Evde, okulda, sokakta kullanılmayan çöpe giden malzemeler ellerimizle hayat bulacak. Projeye uygun temalar belirlenecek ve temalara uygun ürünler ortaya çıkarılacak. Proje kapsamında sergilerimiz, tasarım beceri atölyelerimiz olacak. Doğa eğitimi temelli minikolog ve doğalist proje çalışmalarına, Montessori ve STEM etkinliklerine yer verilecek. İlerleyen zamanlarda velileri de projeye dahil ederek öğrenci ve veli ortak atölyeler yapılacak. Proje sonunda kurumlar iş birliği ile proje sonu sergisi açılacaktır.
Proje ile öğrencilerimiz "Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları" (SKA) doğrultusunda belirlenen 17 eylemden yoksulluk, iklim değişikliği, çatışmalar gibi dünyamızın karşı karşıya olduğu ağır zorlukların bazılarını çözümlememiz için bize ortak bir plan ve gündem sağlıyor. Bugünden doğru seçimleri yaparak gelecek nesillere sürdürülebilir bir yaşam kaynağı bırakmış olacağız. Öğrencilerimiz "Geri Dönüşüm Muhteşem Olacak" adlı projeye başlayarak farkındalık yaratacakları çalışmalar sergileyecekler.
HEDEFLER
Hedefler öğrencilere küçük yaştan itibaren sıfır atık, geri dönüşüm bilincini yerleştirmek, öğrencileri yenilenebilir enerji tüketimini öğretmek, çevresini de bilinçlendirerek farkındalık düzeyini en üst seviyeye çıkarmak, ev ekonomisi olarak kullanılmayan atıkların nesnelerin geri dönüşüm sayesinde kullanabilir hale getirmek, yenilenebilir enerji çalışmaları ile beyin fırtınası yaparak ufuklarını genişletmektir. Bu hedefler doğrultusunda öğrencilerimizin;
1.Öğrencilerin atıkların çevreye verdiği zararları ön görmesini sağlamak
2.Öğrencilerin kendi yaşamlarına ve çevreye karşı duyarlı bir vatandaş olarak yaşamalarını sağlamak
3.Güncel gelişmelerden haberdar olmasını sağlamak
4.Yeni teknolojik gelişmeleri bilmesini ve öğrenmesini sağlayarak üretkenlik seviyesini geliştirmek
5.Değişimin bizlerle başlayacağı bilincini aşılayarak yaşam biçimini ve alışkanlıklarımızı değiştirmek
6.Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden yok edilmesi hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olan durumlara çözüm üretmek
7.Verimliliğin artmasına yardımcı olmak
8.İsrafın önüne geçildiğinden maliyetleri azaltmak
9. Çevresel risklerin azalmasını sağlamak
ÇALIŞMA SÜRECI
Ortak olunan okullardaki öğrencilerimizle birlikte evlerinde plastik kullanımını en aza indirmeyi sağlamayı amaçlamaktayız. En çok atık çıkaran ürünlerin yerine kullanılabilecek alternatif ürünleri tercih etmeyi sağlamalıyız. Okullarımızdaki öğrenciler bu konuda birlikte hareket edecekler birbirleriyle fikir alışverişinde bulanarak ortak çözümler bulmaya çalışacaktır. Aylara böldüğümüz çalışmalarımıza ortak okullar ile teorik bilgilendirme sunumlarıyla farkındalık oluşturarak başlanacak daha sonra atölye çalışmaları (geri dönüşüm atölyeleri) ve temalara uygun ürün ortaya çıkarmayla devam edilecek daha sonra veli iş birliği daha sonra ise proje sonu sergisi düzenlenerek sonlandırılacaktır.
Kasım son haftasını ve Ocak ayının üçüncü haftasını içine alan iki aylık süreçtir. Ortak olunan okullardaki öğrencilerimizle birlikte evlerinde plastik kullanımını en aza indirmeyi sağlamayı amaçlamaktayız. En çok atık çıkaran ürünlerin yerine kullanılabilecek alternatif ürünleri tercih etmeyi sağlamalıyız. Okullarımızdaki öğrenciler bu konuda birlikte hareket edecekler birbirleriyle fikir alışverişinde bulanarak ortak çözümler bulmaya çalışacaktır. Aylara böldüğümüz çalışmalarımıza ortak okullar ile teorik bilgilendirme sunumlarıyla farkındalık oluşturarak başlanacak daha sonra atölye çalışmaları (geri dönüşüm atölyeleri) ve temalara uygun ürün ortaya çıkarmayla devam edilecek daha sonra veli iş birliği daha sonra ise proje sonu sergisi düzenlenerek sonlandırılacaktır.
Proje başlangıç anketinin oluşturulması. (Ortaklar, öğrenci,veli)
Okul albümlerinin oluşturulması. (Twinspace paylaşım)
Proje veli bilgilendirmesinin velilere yapılması.
Veli izin belgelerinin imzalatılarak sisteme yüklenmesi.
Okullarda eTwinning panolarının oluşturulması. (Öğrenci)
Okul tanıtım videosunun çekilmesi.
Şehir/Ülke tanıtım videosunun çekilmesi.
Proje ortaklarıyla tanışma webinarının yapılması.
Web 2.0 araçları kullanılarak proje afişlerinin oluşturulması ve anket yapılması.
Web 2.0 araçları kullanılarak logoların oluşturulması ve anket yapılması.
Doğa eğitimi temelli yaklaşımla projemizi tanıyoruz. Minikologlarla Geri Dönüşüm Serüvenini Öğreniyoruz. (Geri Dönüşüm Konusunun belgesel, video, flash kartlarla öğrencilere tanıtılması)
Öğrenci-Veli Geri Dönüşüm Sloganlarıyla Proje Fragmanımız (Ortak Ürün)
Tema Vakfı Tohumdan Meyveye Etkinliği
Doğalist kimliğimizle Cam Atıklarını dönüştürüyoruz. (Artık materyallerle bir ürün ortaya çıkarma)
Artık Materyallerle Proje İsmimi yazıyorum. ( Ortak Ürün)
Proje tanıtım videosunun yapılması.
Proje tanıtımının okul sitelerine yüklenmesi. (Okul Web Sayfalarında haber oluşturma)
Okulların haritalar alanında işaretlenmesi.
Aylık değerlendirme webinarının yapılması.
Plastik Atıkları Montessori Materyallerine Dönüştürüyoruz.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mavi Kapak Etkinliği (İşbirlikçi Çalışma)
Web 2.0 araçları kullanılarak öğrenci ve öğretmenlerin avatarlarının yapılması. (Moment cam)(Öğrenci)
Web 2.0 araçları ve öğrenci avatarları kullanılarak öğrencilerin kendini tanıtması. (Chatter Kids) (Öğrenci)
Öğrencilerin twinspace eklenmesi.
Öğrenci webinarının yapılması. (Ders saatleri içerisinde kısa bir merhaba) (Öğrenci)
Kağıt Atıklarla Stem Çalışmaları Proje Etkinlikleri Yapıyoruz.
Sanat Atölyesi Öğrenci-Veli Buluşması (İşbirlikçi Çalışma)
(Atölye Çalışmamız: Tema Vakfı-Yeniden Kullan Etkinliği)
Wordwall Eşleştirme Oyunumuz
Proje Sonu Sergisi
Geri Dönüşüm Muhteşem Olacak Projemizi Tek Kelimeyle Tanımlayın. Wooclap Kelime Bulutu Etkinliğinin yapılması. Ortak ürün (Ortaklar, öğrenciler)
Güvenlik etiketi-Esafety Label İnternet güvenliği ve eTwinning etiği sertifikalarının alınması ve sisteme yüklenmesi.
Web 2.0 araçları kullanılarak e book oluşturulması.
Proje değerlendirme anketinin oluşturulması. (Ortaklar, öğrenci, veli)
Proje sonu katılımcılara belge verilmesi.
Kalite etiketi bilgilendirme webinarının yapılması.
Proje kapanış ve değerlendirme webinarının yapılması.
BEKLENEN SONUÇLAR
Projemiz sonucunda öğrencilerimiz toplanan atıkları çeşitlendirerek gerçek anlamda atıkların azaltılmasını sağlanacaktır. Ayrıca çevresel risklerin azalmasının sağlanmasına katkısı olacaktır. Doğal kaynaklar korunarak gelecek nesiller için çevrenin ve doğanın tüketilmesinin önüne geçilmiş olacaktır. Bu yaklaşımı benimseyip esas alan öğrencilerimiz, artık evlerinde ve diğer noktalarda da daha etkin bir tüketim ve atık üretimi politikası izleyecekler ve kazanımlarını diğer insanlara da ileteceklerdir. Proje kapsamında farkındalık oluşturulacak, bir ürün ortaya koyma ve çevresine karşı duyarlı olma bilincine sahip olacaklardır.